Het roer om – of weer terug!
9 september 2019
Beurzen
9 november 2019
Het roer om – of weer terug!
9 september 2019
Beurzen
9 november 2019

Vitamine D, hoe zit het ermee?

Via je huid neem je vitamine D op. Voor veel mensen is het bekend dat je lichaam door de straling van de zon vitamine D opneemt. Alleen naar buiten gaan om vitamine D op te nemen is in Nederland helaas niet voldoende. Wij dragen kleding die de stralen tegenhouden en smeren ons in met zonnebrand waardoor ons lijf een stuk minder vitamine D op kan nemen.

Waarom is vitamine D nodig?

Vitamine D speelt een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Daarnaast is vitamine D nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te kunnen nemen. En dat is weer nodig voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.  Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Daarnaast zit het ook in eten: vooral in vette vis en in mindere mate ook in vlees en eieren.

 

Verschillende mensen, verschillende huiden

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, en zoals ik hierboven al noemde, in Nederland komen wij hier helaas niet voldoende aan. Ga je naar landen dichterbij de evenaar dan is dat anders, omdat daar meer en sterkere zonnestralen zijn. Om die reden verschillen de huiden van mensen in verschillende gebieden enorm. Van dicht bij de evenaar naar donkere huiden (denk aan de Afrikanen) tot hele lichte huiden van mensen die hier verder vandaan wonen (denk aan bijv. Scandinavië). Heb je mensen met een donkere huidskleur of mensen die zich bedekken (bijv. door kleding of het dragen van een sluier) hebben extra vitamine D nodig. En ook jij en ik, hebben extra vitamine D nodig, helemaal met de winter voor de deur.

Voedingscentrum

Ondanks dat ik het niet op alle fronten eens ben met het voedingscentrum, ben ik het absoluut eens met het volgende advies wat zij geven: ‘voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.’
En ik adviseer ook de groep die er tussen valt -die van 4 tot 65 jaar, waar ik zelf ook toe behoor- om juist nu de donkere dagen voor de deur staan ook (of weer) vitamine D te gaan slikken. Je hebt het nodig voor je immuunsysteem. Wees daar zuinig op!

 

Wat vitamine D kan doen voor je winterdip

Waar haal je vitamine D vandaan?

Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Velen zijn er bekend mee dat je lichaam vitamine D opneemt door de straling van de zon te gebruiken. Helaas werkt het niet altijd zo simpel. Doordat we beschermende kleding dragen en veel insmeren met zonnebrand wordt dit een stuk minder opgenomen. Dat betekent dat even naar buiten gaan voor vitamine D niet voldoende is, helemaal niet in de winterperiode die er aan zit et komen. Ook kan vitamine D uit supplementen gehaald worden.

Winterdepressie
Laat ik vooropstellen: een winterdip hoeft niet te beteken dat je depressief bent, al geeft het wel zelfde verschijnselen. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken dat vrouwen die voldoende vitamine D binnen krijgen, aanzienlijk minder depressieve klachten hadden dan vrouwen met een te kort aan vitamine D. Waar dat door komt,  is het verhaal van ‘de kip of het ei’ naar mijn mening. Je kan stellen dat depressieve klachten kunnen komen door vitamine D te kort, of andersom: depressieve mensen komen minder buiten en krijgen daardoor een vitamine D te kort. Zelf merk ik ook dat ik in de winter graag lekker binnen blijf, vroeg op bed wil en lang kan blijven liggen. Wie weet herken je dat ook. En zo ja, doe je dat dan ook? Gun je jezelf die rust?

New Born

Ook een pasgeboren kindje heeft vitamine D nodig. Het algemene advies is om kinderen t/m 4 jaar dagelijks vitamine D te geven. Mijn advies is om dit niet alleen de eerste jaren te geven, maar hiermee door te gaan. In Nederland hebben wij nu eenmaal te weinig zon om voldoende vitamine D op te nemen, helemaal in de winter, de donkere dagen! Waarschijnlijk heb je zelf de conclusie uit deze blog kunnen trekken dat ook voor jou het heel goed is om vitamine D te (blijven) innemen.

Ik zeg dan ook: Zodra de zon schijnt: stroop je mouwen op en laat het op je huid komen. (En voel even wat dat met je doet :))