Zwanger-beurs winter 2020
26 augustus 2019
vit d
Vitamine D, hoe zit het er mee?
30 september 2019
Zwanger-beurs winter 2020
26 augustus 2019
vit d
Vitamine D, hoe zit het er mee?
30 september 2019

Vakantie voorbij!


Micronutriënten  

Het binnenkrijgen van micronutriënten (mineralen, vitaminen en spoorelementen) was afgelopen week minder dan waar ik normaal gesproken voor zorg. Wij zijn weer terug van een heerlijke week Terschelling. Samen met mijn man en 2 dochters zijn wij een weekje wezen uitwaaien. Gezien wij nog geen kinderen hebben die naar school moeten, kon dat mooi in het naseizoen. En je kent het misschien wel: net even anders eten dan thuis. Genieten van uit eten gaan, hier even een ijsje halen, daar even een kopje thee of koffie met een lekker gebakje erbij. En in de supermarkt nog even wat lekkers voor de avond -voor als de meiden op bed liggen, of gewoon omdat het kan-.
Tijdens onze vakantie zaten wij in de buurt van Midsland en daar hebben wij eettent ‘Pura Vida‘ ontdekt met de slogan: ‘good food, good mood’  en zo is het ook!  Voeding heeft invloed op jouw gedrag, gevoelens en gezondheid. Jouw eetpatroon heeft dan ook invloed op zwanger kunnen worden, je zwangerschap en op de ontwikkeling van de baby in jouw buik.

 

Kwaaltjes

Ik merk het direct aan mijn lijf, als ik niet goed eet. Ik merkte op vakantie dat ik last had van een opgeblazen buik, mijn darmen borrelde, liet veel winden en dat heeft direct te maken gehad met wat wij aten.  Om deze reden gaan wij nu we weer thuis zijn het roer weer omgooien met als doel:

  • Lekker in je vel zitten
  • Energiek zijn
  • Goed kunnen slapen
  • Op gewicht blijven of komen
  • Gelukkig zijn (Ja, ook voeding heeft invloed op hoe gelukkig jij je voelt!)

Zit jij laag in je energie? Heb je moeite met slapen, je gewicht in balans te houden of zit je niet lekker in je vel? En wil jij dat juist wel? Check dan bij jezelf waar jij je aandacht op kunt richten. Hieronder zal ik je een aantal handvatten geven:

 

Eet wat je oma nog kent.

De supermarkten liggen vol met eten wat is bewerkt. Het meeste hiervan is geraffineerd voedsel. Doel hiervan is om dingen te verbeteren, zoals: smaak, houdbaarheid en de textuur. Worst, koek en frisdrank zijn producten die bewerkt zijn, waar dingen van verwijderd zijn of juist aan toegevoegd, of zelfs beide. Vaak worden er ook E-nummers toegevoegd. Ik noem dit ook wel: ‘knutselvoedsel’. Het nadeel van geraffineerd voedsel is dat het wel calorieën levert, maar geen micronutriënten (mineralen, vitaminen en sporenelementen). Omdat vitamines, essentiële mineralen en sporenelementen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt, moet dit via de voeding worden opgenomen. Voedsel zoals het vanuit de oorsprong is, bevat dit vele malen meer. En je hebt dit nodig! Van bewerkt voedsel kun je het dubbele (!) eten en nog niet alle benodigde nutriëten binnen krijgen. Een mooie check is: ‘Zou mijn oma dit product herkennen?’ of ‘Hoe bereide mijn oma dit vroeger?’
Mijn advies is dan ook: eet geen ‘knutselvoedsel’ maar eet voedsel zoals het in de oorsprong bedoeld is.

 

Waar kan ik op letten?

Om meer mineralen, vitaminen en sporenelementen binnen te krijgen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Is het product vers?
  • Is het product biologisch?
  • Varieer ik in mijn eten?

Hierover zal ik meer vertellen in een van mijn volgende blogs of nieuwsbrief items.
En voor degene die n.a.v. mijn laatste nieuwsbrief water met mineralen (d.m.v. Keltisch zeezout) zijn gaan drinken. Goed bezig! Hiermee zorg je dat je al een basis micronutrieten binnen krijgt. Mocht je hierover vragen hebben, neem gerust contact op via het contactformulier. Bellen of Whats-app kan ook!
Wil jij het roer ook omgooien of juist weer terug komen naar hoe het eerder beter ging? Ik help je er graag bij!